Descoperire majoră: Rolul uleiului de măsline în prevenirea bolii Alzheimer. Oleocantalul este un compus fenolic care se gaseste in uleiul de masline extravirgin, iar oamenii de stiinta au descoperit recent ca este asociat cu reducerea riscului de Alzheimer, o afectiune neurodegenerativa care este caracterizata de acumularea de beta-amiloid.
Cu toate acestea, pana nu demult, mecanismul prin care oleocantalul exercita acest efect neuroprotector nu era pe deplin inteles de oamenii de stiinta.
Un studiu1 din 2019, insa, aduce in discutie beneficiile pe care le are oleocantalul din uleiul de masline extravirgin, iar cercetatorii spun ca substanta aceasta repara functia barierei hematoencefalice (acea bariera creier-sange) prin intermediul unor procese complexe.
Maladia Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa complexa, caracterizata de multiple trasaturi caracteristice, cum ar fi placile extracelulare de amiloid, o bariera disfunctionala intre creier si sange (bariera hematoencefalica), neuroinflamatie si autofagia defectuoasa. Asa ca oamenii de stiinta si-au propus sa descopere noi strategii care sa tinteasca boala Alzheimer pe mai multe planuri, pentru ca aceste strategii sunt esentiale pentur a preveni, pentru a intarzia ori pentru a trata maladia, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Efect fără egal: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei zilnic o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol
Din ce in ce mai multe dovezi stiintifice (nu doar din studiul de anul acesta) sustin ideea ca oleocantalul si uleiul de masline extravirgin au un efect protector in stadiile timpurii ale bolii Alzheimer, inainte de debutul patologiei.
Cercetatorii1 au testat efectele consumului de ulei de masline extravirgin, bogat in oleocantal, in cazul unor modele de soareci, in stadii avansate ale bolii Alzheimer, pe o perioada de 3 luni de tratament.
Rezultatele lor au demonstrat, in general, ca uleiul de masline extravirgin, bogat in oleocantal, a restabilit functia barierei creier-sange si a redus patologia asociata cu boala Alzheimer, prin reducerea neuroinflamatiei prin inhibarea unor mecanisme ce contineau o anumita proteina (NLRP3). Prin urmare, spun cercetatorii, o dieta bogata in ulei de masline, ce contine din belsug oleocantal, ar putea asigura un efect benefic pentru a incetini sau pentru a amana progresia bolii Alzheimer.
In studiile de laborator efectuate de cercetatori pe modele de soareci, s-a observat ca oleocantalul a ajutat la transportul si eliminarea proteinelor anormale din creier, asociate cu boala Alzheimer. Ei au vrut sa afle, astfel, daca oleocantalul ar putea sau nu sa ajute la prevenirea acumularii de beta-amiloid, despre care se crede ca ar fi un factor important in maladia Alzheimer. Rezultatele sugereaza ca oleocantalul accelereaza productia a doua proteine si enzime-cheie care ajuta la eliminarea beta-amiloidelor din creier.
Cercetatorii3 din Spania au mai sugerat ca adoptarea unei diete in stilul mediteranean, imbogatita cu portii suplimentare de ulei de masline extravirgin, bogat in antioxidanti, ar putea ajuta la protejarea functiei cognitive la adultii varstnici.
Oleocantalul este molecula pe care s-au efectuat cele mai multe studii in ceea ce priveste patru dintre compusii fenolici care se gasesc din abundenta in uleiul de masline. Mai multe studii au fost efectuate, de-a lungul anilor, de oamenii de stiinta pentru a se descoperi actiunile biologice si mecanismele de la baza oleocantalului.
CITEȘTE ȘI: Specialiştii recomandă uleiul de măsline: Previne infarctul şi accidentul vasculaR cerebral
Unul dintre cele mai importante roluri2 pe care le are aceasta molecula la oameni este faptul ca actioneaza ca un agent neuroprotector, prin urmare, compusul acesta a fost rapid folosit in cadrul studiilor asociate cu maladia Alzheimer.
In plus, uleiul de masline extravirgin contine concentratii mari de oleocantal, care poate avea proprietati similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), asa ca in unele cercetari, acest ulei a fost studiat ca tratament pentru artrita (o forma fiind artroza).
Oleocantalul prezinta efecte biologice semnificative in numeroase boli si este implicat in diverse procese chimice si celulare. Oamenii de stiinta2 spun ca acest compus poate proteja si preveni impotriva bolii Alzheimer, ca are un rol vital impotriva cancerului si ca poate actiona precum medicamentele din clasa AINS.